Blog
Lukrecja
Lukrecja (Glycyrrhiza) to rodzaj bylin z rodziny bobowatych (Papilionaceae). Rośliny te występują w Europie i Azji, kilka gatunków można znaleźć w Australii i na kontynentach amerykańskich. Obecnie największymi dostawcami lukrecji są...
czytaj dalejZDROWY TRYB ŻYCIA – Sen to zdrowie
Czy sen jest ważny? Czy ma wpływ na nasze zdrowie? Sen ma fundamentalne znaczenie dla naszego zdrowia. Pozwala na odpoczynek i regenerację. Jest ważny przede wszystkim dla odbudowy układu nerwowego. Przedstawiamy kilka zasad dobrego snu....
czytaj dalejKonserwanty w kosmetykach ? czy należy się ich obawiać?
Chyba żadne składniki nie wzbudzają tyle emocji co konserwanty, zarówno jeśli chodzi o żywność, jak i wyroby kosmetyczne. Wciąż spotykamy się z kolejnymi doniesieniami dotyczącymi szkodliwości konserwantów, czy to w kontekście alergii,...
czytaj dalejCebula
Cebula (Allium cepa L.) ? to zwyczajowa nazwa warzywa należącego do rodziny amarylkowatych (Amaryllidoideae Burnett). Jej prawidłowa nazwa botaniczna to czosnek cebula. Do tej samej rodziny zaliczamy także szereg innych gatunków na...
czytaj dalejMalina
Malina właściwa (Rubus idaeus) ? to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. Malina występuje w stanie dzikim niemal w całej Europie i na znacznych obszarach Azji. W wielu regionach świata jest rośliną uprawną. Malina to pokryty...
czytaj dalejDieta wegańska – jak uniknąć niedoborów?
Na przestrzeni lat diety oparte na produktach pochodzenia roślinnego zyskują na popularności. Coraz więcej osób przechodzi na dietę wegetariańską z różnych powodów: etycznych, zdrowotnych, ekologicznych, religijnych czy filozoficznych....
czytaj dalejWazelina, parafina, olej mineralny? Czy pochodne ropy naftowej w kosmetykach są szkodliwe?
Pochodne ropy naftowej w kontekście kosmetyków nie kojarzą się najlepiej. Towarzyszący im od jakiegoś czasu czarny PR sprawił, że gdy o nich słyszymy, często nasuwa nam się na myśl coś szkodliwego, niebezpiecznego, toksycznego, a nawet...
czytaj dalejPor
Por (Allium ampeloprasum) ? to gatunek, pochodzącej z Azji Mniejszej, rośliny dwuletniej zaliczanej do rodziny amarylkowatych. Do tej samej rodziny zaliczamy również inną powszechnie znaną roślinę użytkowa ? czosnek. Warto jednak...
czytaj dalejBez czarny
Bez czarny, (Sambucus nigra L.) ? to gatunek rośliny z rodziny piżmaczkowatych (Adoxaceae), dawniej zaliczany do rodziny bzowatych (Sambucaceae) Gatunek szeroko rozprzestrzeniony w Europie, w Polsce pospolity. Spotyka się go powszechnie...
czytaj dalej