Blog

 

HACCP

HACCP z j. ang. Hazard Analysis and Critical Control Points, czyli system Analizy zagrożeń i krytycznych punktów kontroli Początki tego systemu sięgają lat 60 XX wieku, kiedy to NASA zleciło...

czytaj dalej

Bazylia

Bazylia (Ocimum) to liczący około 35 gatunków rodzaj roślin zielnych z rodziny jasnotowatych (Labiateae) występująych głównie w strefach tropikalnych i subtropikalnych Azji i Afryki. Gatunkiem użytkowym jest przede wszystkim bazylia...

czytaj dalej

PROBIOTYKI

PROBIOTYKI to preparaty zawierające w swoim składzie wybrane gatunki dobroczynnych mikroorganizmów (bakterii i grzybów). Mikroorganizmy, które są uznawane za probiotyki, muszą mieć uzasadnione działanie prozdrowotne oraz spełniać szereg...

czytaj dalej

Ignaz Semmelweis

Dziś trochę mniej znany naukowiec w naszej serii Ludzie Nauki niż niedawno wspominany Ludwik Pasteur, ale również odegrał ogromną rolę w nauce. Ignaz Semmelweis, żyjący w XIX wieku, Niemiec węgierskiego pochodzenia, lekarz. Ojciec...

czytaj dalej

Ludwik Pasteur

W tym roku rozszerzamy nasz cykl Kobiety W Nauce o Panów i zmieniamy jego nazwę na Ludzie Nauki. Tak jak płeć piękna, tak mężczyźni odgrywali, odgrywają i będą odgrywać bardzo istotną rolę w świecie wiedzy. Pierwszym mężczyzną w naszym...

czytaj dalej

ZIOŁOLECZNICTWO

ZIOŁOLECZNICTWO - zwane bardziej naukowo fitoterapią lub fitofarmakologią, to dział medycyny zajmujących się zastosowaniem terapeutycznym ziół, ich mieszanek  a także produktów leczniczych wytworzonych z surowców pochodzenia roślinnego....

czytaj dalej

Czarna porzeczka

Czarna porzeczka (Ribes nigrum L.) to gatunek krzewu z rodziny agrestowatych (Grossulariaceae). Pochodzi prawdopodobnie z obszarów Europy i Azji. Uprawiana była już w 1400 roku, początkowo w Holandii i Danii, a później także we Francji...

czytaj dalej

Hibiskus

Hibiscus (Hibiscus L.) to rodzaj krzewów i roślin zielnych z rodziny ślazowatych (Malvaceae). Poprawna nazwa botaniczna to ketmia. Popularnie jest też nazywana chińską różą. Do rodzaju tego, w zależności od przyjętego ujęcia...

czytaj dalej