Żurawina (Vaccinium sect. Oxycoccus) to zimozielona krzewinka rosnąca na bagnach i podmokłych terenach. Surowcem zielarskim i spożywczym  są jej owoce ? wielonasienne jagody. Zbiór tych  owoców  prowadzi się w okresie jesieni ? od połowy września do początków listopada. Są one cennym surowcem leczniczym o wysokiej zawartości, istotnych dla naszego zdrowia substancji leczniczych.  https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBurawina

Żurawina zawiera duże ilości witamin A, E oraz C, a także witaminy z grupy B. Ponadto, w owocach żurawiny znajduje się sporo błonnika, karotenu, a także minerałów, takich jak: potas, fosfor, jod, magnez, żelazo i sód. Jednymi z ważniejszych składników tych owoców są proantocyjanidyny. Wykazują one silne właściwości antyoksydacyjne.

 

Antyoksydanty to grupa związki chemicznych, które chronią nasz organizm przed stresem oksydacyjnym, powodowanym nadmierną produkcją wolnych rodników, mających negatywny wpływ na nasz organizm. Wolne rodniki niszczą  bowiem tkankę podskórną, utrudniają autoregenerację komórek i mogą przyczyniać się powstawania wielu poważnych chorób w tym  m.in. sklerozy, astmy, Alzheimera. Dostarczanie w codziennej diecie odpowiedniej ilości antyoksydantów zawartych w żurawinie wpływa na wzmocnienie odporności i spowalnia procesy starzenia organizmu. Ponadto powodują one poprawę wzroku, zwiększają elastyczność stawów i przyczyniają się do normalizacji stężenia cholesterolu. Dodatkowo, dzięki zawartości proantocyjanidyn w żurawinie, wykazuje ona działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne.

 

Obecnie, najbardziej znanym działaniem owoców żurawiny jest hamowanie (a także zapobieganie nawrotom) infekcji dróg moczowych. Działanie to wynika z hamowania przylegania komórek bakterii do powierzchni komórek dróg moczowych.  Istnieją liczne badania, potwierdzające skuteczność profilaktycznego stosowania preparatów z żurawiną.

Jednym z lepszych produktów o dużej zawartości ekstraktu z owoców żurawiny jest Uroxill sprzedawany w postaci saszetek i kapsułek. Zawiera on ekstrakt suchy z owoców żurawiny wielkoowocowej, bogaty w proantocyjanidyny oraz witaminę C, która pomaga w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Z tego względu polecany jest szczególnie dla osób podatnych na infekcje dróg moczowych. Może być stosowany podczas antybiotykoterapii.

 

Nie możemy też zapomnieć o kulinarnych zastosowaniach żurawiny. W postaci galaretek jest to znakomity dodatek do pieczonych mięs, w tym drobiu i dziczyzny. A do tego oczywiście znakomita, prawdziwa, aromatyczna nalewka żurawinowa (nie mylić z wódkami o smaku żurawinowym!!!). Z dzieciństwa zaś pewnie wszyscy pamiętamy znakomity kisiel żurawinowy z mleczkiem waniliowym, przygotowywany przez nasze mamy i babcie (nie mylić z kisielem o smaku żurawinowym z torebek!!!!).

Jak więc widzimy, żurawina jest nie tylko cennym środkiem o bardzo pozytywnym wpływie na stan naszego zdrowia ale również znakomitym składnikiem naszej diety. Dlatego też warto spożywać zarówno świeże, jak i ich przetwory a także, w odpowiednim momencie, zrobić zapasy i mrożąc owoce żurawiny.

AUTOR: Dr n. farm. Andrzej Tarasiuk