Dziś zapraszamy na kolejny wpis na temat usług laboratoryjnych, oferowanych przez Spółkę LABOR.

Pisaliśmy już o badaniu mikrobiologicznym produktów leczniczych i suplementów diety. Nie jest to jednak jedyne tego typu badanie, wykonywane w zakładzie produkującym wyżej wymienione preparaty. Musimy bowiem mieć pewność, że nie tylko surowce używane do wytwarzania i później same nasze produkty nie przekraczają norm, jeśli chodzi o ilość i rodzaj obecnych tam drobnoustrojów ? limitom mikrobiologicznym podlega również sama przestrzeń pracy, tzn. pomieszczenia i urządzenia, w których przebiega proces produkcyjny.

Jak wygląda tego typu badanie? W pierwszej kolejności sprawdza się czystość mikrobiologiczną powietrza. Analiza ta polega na pobraniu w wybranych punktach określonej objętości powietrza ? służy do tego specjalne urządzenie, do którego wstawia się płytkę z podłożem do hodowania drobnoustrojów. Powietrze przepływając przez układ, osadza na powierzchni płytki znajdujące się w nim drobnoustroje. Następnie podłoża się zamyka i inkubuje w odpowiednich warunkach temperaturowych, aby sprawdzić ilość mikroorganizmów, które wyrosły na płytce oraz to, czy ilość ta mieści się w określonych normach.

Nieco inaczej wygląda analiza czystości mikrobiologicznej urządzeń oraz takich elementów pomieszczeń produkcyjnych jak drzwi, ściany, podłogi i sufity. Do tego celu wykorzystuje się małe, wypukłe płytki z pożywką, które po prostu przykłada się w ustalonych punktach, przez co na powierzchni podłoża zbiera się ewentualnie występujące w tych miejscach drobnoustroje. Następnie tak samo, jak w przypadku badania powietrza, płytki inkubuje się w odpowiednich warunkach temperaturowych, po czym zlicza się ilość wyrosłych kolonii mikroorganizmów i porównuje z określonymi normami. W przypadku ich przekroczenia zleca się ponowne czyszczenie tych miejsc, po czym powtórnie się je bada, zgodnie z opisaną wcześniej metodyką.

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktów końcowych zapewnia nam nie tylko odpowiednia jakość surowców używanych do produkcji, ale także właściwa czystość tych miejsc i urządzeń, w których produkcja ma miejsce. Jeśli chcielibyście zlecić nam wykonanie monitoringu mikrobiologicznej czystości przestrzeni pracy w Waszej firmie, zachęcamy do kontaktu pod adresem: laboratorium@labor.com.pl, b.wieclaw@labor.com.pl lub r.kowalczyk@labor.com.pl.
Wspólnie zadbajmy o wysokie standardy produkcji leków i suplementów diety!

 

 

AUTOR: mgr inż. Katarzyna Trębicka