Dziś postanowiliśmy przedstawić Wam kolejną Panią z cyklu Kobiety w Nauce ? Elsie Widdowson, Brytyjkę??, która była dietetykiem. Zajmowała się głównie analizą żywności. Sprawdzała skład produktów ? owoców?, warzyw?, słodyczy?, zbóż? itp.

W 1940 roku, razem ze swoim współpracownikiem, Robertem McCancem wydała kompendium wiedzy o składnikach odżywczych setek produktów. Zespół ten jako pierwszy wykazał jak ważna jest równowaga płynów i elektrolitów w ludzkim organizmie?, zwłaszcza u osób z problemami z nerkami, sercem czy cukrzycą.

W okresie wojennym Elsie wraz ze swoimi współpracownikami opracowała dietę dla ludności Wielkiej Brytanii. Wprowadziła m.in. do diety chleb ? wzbogacany w wapń, dzięki czemu zapobiegano niedoborom tego składnika w codziennych posiłkach. Dużo eksperymentów robiła na własnym ciele, czasami przepłacając to gorączką i wyczerpaniem, ale zaspokajanie wrodzonej ciekawości dawało jej ogromną frajdę i pchało do przodu. ?

AUTOR: mgr inż. Renata Kowalczyk