Witamuski

WITAMUSKI
Witaminy + wapń
Suplement diety

Zawiera substancje słodzące:
ksylitol i glikozydy stewiolowe

Produkt nie zawiera laktozy, sztucznych barwników i konserwantów. Różowa barwa tabletek pochodzi od ekstraktu z owoców żurawiny wielkoowocowej.

Opakowanie:
60 tabletek

Skład:

Składnik odżywczy2 tabletki (%RWS)*3 tabletki (%RWS)*
Wapń120 mg (15%)180 mg (22,5%)
Ekstrakt z owoców żurawiny wielkoowocowej113,3 mg170 mg
Witamina C32 mg (40%)48 mg (60%)
Niacyna4 mg (25%)6 mg (37,5%)
Witamina E (alfa-tokoferol)2 mg (16,7%)3 mg (24,9%)
Kwas pantotenowy2 mg (33,3%)3 mg (50%)
Ryboflawina (Witamina B2)0,56 mg (40%)0,84 mg (60%)
Witamina B6 0,56 mg (40%)0,84 mg (60%)
Tiamina (witamina B1)0,55 mg (50%)0,825 mg (75%)
Witamina A (retinol)360 µg (45%)540 µg (67,5%)
Kwas foliowy80 µg (40%)120 µg (60%)
Biotyna14 µg (28%)21 µg (42%)
Witamina D 2 µg (80 IU) (40%)3 µg (120 IU) (60%)
Witamina B12 0,75 µg (30%)1,125 µg (45%)

*Referencyjna Wartość Spożycia

Właściwości i zastosowanie:
Tabletki do ssania, lekko musujące w ustach. Zalecane dla dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym jako uzupełnienie codziennej diety w witaminy i wapń.

Wapń pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, w utrzymaniu prawidłowego przekaźnictwa nerwowego oraz w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych.

Wapń i witamina D pomagają w utrzymania zdrowych kości i zębów.

Witaminy C, B1, B2, B6, B12, D oraz niacyna i biotyna pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.

Witaminy C, B6, A, D, B12 oraz kwas foliowy pomagają w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.

Witamina A pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, w zachowaniu zdrowej skóry oraz w utrzymaniu prawidłowego widzenia.

Kwas pantotenowy przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, pomaga w utrzymaniu sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie.

Witamina E pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym

Sposób użycia:
Dzieci pomiędzy 4-6 rokiem życia: 2 tabletki dziennie.
Dzieci powyżej 6 roku życia: 3 tabletki dziennie.
Tabletki należy przyjmować po posiłku, trzymając w ustach aż do całkowitego rozpuszczenia.

Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety i zdrowego trybu życia. Ważne jest stosowanie zróżnicowanej diety oraz prowadzenie zdrowego trybu życia.

Produkt nie zawiera laktozy, sztucznych barwników i konserwantów.

www.witamuski.pl

KSYLITOL:
jest naturalnym, zastępczym środkiem słodzącym pierwotnie przeznaczonym dla diabetyków. Zwyczajowo nazywany jest cukrem brzozowym, gdyż dawniej otrzymywano go z kory brzozy. Obecnie najczęściej jest otrzymywany z kolb kukurydzy. Z chemicznego punktu widzenia ksylitol jest alkoholem cukrowym o wyglądzie i smaku przypominającym zwykły cukier.

W przeciwieństwie do cukrów takich  jak: glukoza, fruktoza, sacharoza i laktoza nie fermentuje w przewodzie pokarmowym .

Ksylitol ma aż 14-krotnie niższy indeks glikemiczny niż zwykły cukier stołowy (sacharoza) i nie powoduje skoków poziomu cukru i insuliny we krwi.

Polecany jest osobom odchudzającym się, gdyż jest o 40% mniej kaloryczny niż zwykły cukier a w 100% tak samo słodki.

Agencja Żywności i Leków FDA (Food and Drug Administration), organ doradczy Światowej Organizacji Zdrowia WHO stwierdził, że dla  ksylitolu nie istnieje  granica spożycia (ADI – dopuszczalna dzienna dawka),  co znaczy, że jest on całkowicie  bezpieczny, niezależnie od spożywanej ilości dziennej.

W przeciwieństwie do sacharozy ksylitol działa bakteriobójczo. W efekcie ma właściwości poprawiające odporność organizmu. Bardzo skutecznie działa w walce z zapaleniem dziąseł i próchnicą, ponieważ w przeciwieństwie do zwykłego cukru nie ulega bakteryjnej przemianie do kwasów i tym samym nie sprzyja powstawaniu próchnicy.

Najnowsze doniesienia naukowe mówią również o udziale ksylitolu we wzroście  przyswajalności wapnia w diecie. Uznawany jest zatem za substancję poprawiającą mineralizację kości i polecany osobom zagrożonym osteopenią lub osteoporozą.

Ksylitol można stosować do pieczenia i gotowania, zamiast tradycyjnego cukru oraz do słodzenia herbaty i kawy.

GLIKOZYDY STEWIOLOWE:
to substancje naturalne, uzyskiwane z liści i łodyg rośliny Stevia rebaudiana Bertoni. Roślina ta pochodzi z Brazylii i Paragwaju i jest uprawiana w wielu rejonach świata. W Ameryce Środkowej i Południowej jest znana od wieków jako środek słodzący. Stewia jest naturalnym, zdrowym zamiennikiem cukru i wszystkich sztucznych słodzików. Liście tej rośliny oprócz glikozydów stewiolowych zawierają także witaminę C, beta-karoten, wapń, magnez, żelazo oraz inne mikroelementy.

Glikozydy stewiolowe są ok. 300 razy słodsze od zwykłego cukru. Jedna łyżeczka sproszkowanych liści stewii odpowiada szklance cukru, jednak mimo to stewia nie jest kaloryczna i nie powoduje próchnicy. Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię, ponadto badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzycy.

Świeże liście mogą być dodawane do sałatek. Suszone sproszkowane liście można traktować jako słodzik do napojów. Można stosować ją do przetworów owocowych, soków.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) w 2010r. uznał, że stosowanie stewii jest bezpieczne. Komisja Europejska oficjalnie uznała glikozydy stewiolowe za dodatek do żywności o numerze E960, przy czym ustalono dopuszczalne dzienne spożycie (ADI – Acceptable Daily Intake) 4 mg na kilogram masy ciała.